Foredragsrække om morfologisk teori: del I

DFL indbyder til et tredelt arrangement om morfologisk teori på baggrund af Peter Juul Nielsens ph.d.-afhandling Morphology reconsidered. Theoretical issues and studies in nonfinite verb forms in Danish.
Afhandlingen undersøger det teoretiske grundlag for morfologisk analyse fra et strukturelt-funktionelt perspektiv. En række forskellige problemer forbundet med den morfologiske beskrivelse angribes fra en tegnteoretisk vinkel og knyttes til bredere spørgsmål om grammatisk struktur og analyse af sprogsystemets organisering. Et centralt problem er beskrivelsen af morfologiske relationer der systematisk går på tværs af grammatiske kategorier – såsom dannelse af adverbier ud fra adjektiver og finitte og infinitte verbalformers sammenhæng med hinanden – og dette problem angribes på basis af en undersøgelse af de to fundamentale dimensioner for tegnrelationer: den syntagmatiske og den paradigmatiske akse.

Peter vil over tre onsdage i maj fremlægge afhandlingens centrale pointer som oplæg til efterfølgende diskussion.

Emnerne for de tre onsdage hænger indbyrdes sammen (se programmet nedenfor), og sammenhængen lægger op til at man deltager i alle tre delarrangementer, men man kan selvfølgelig deltage i det omfang man har tid og lyst til – og alle er naturligvis velkomne.
Nærmere information om programmet for de enkelte gange følger.

Vi håber at mange vil være interesserede i at deltage.


Som forberedelse til oplæggene udsender vi udvalgte kapitler af Peters afhandling - men KUN til dem der har tilmeldt sig på forhånd. Man tilmelder sig ved at sende en mail til Peter – pjn@ruc.dk – før 1. maj. Peter sender så pdf-filer med læsestof ud til deltagerne.


Temaet for del I

I: Indeksikalske relationer og syntagmatiske relationer
Onsdag d. 8.5., kl. 15.00-17.00, DGCSS' mødebord (KUA, bygning 27, femte sal (ring på i elevatoren))
I del I præsenteres der først en analyse af indeksikalske relationer som en form for tegnindhold – hvor et element i et syntagme ”peger på” et andet element i syntagmet – som udgangspunkt for en undersøgelse af sammenhænge i syntagmer.
Derefter fremlægges en model for beskrivelsen af syntagmatiske relationer – på forskellige niveauer, fx mellem led i en sætning og mellem morfemer i et ord – baseret på de komplementære relationstyper dependens og konstituens. I analysen af dependensrelationer lægges der vægt på beskrivelsen af interdependens (gensidig afhængighed) og dependensens indeksikalske indhold; i analysen af konstituens – del-helhedsrelationer i syntagmer – undersøges særligt de forskellige former for katatakse (”exocentrisk konstruktion”).