Jens Nørgård-Sørensen: Sprogforandring: En rutschetur ned ad slisken – eller hvad?

En væsentlig del af forskningen i grammatikalisering har i de senere år haft omdrejningspunkt i den såkaldte grammatikalitetssliske (”cline of grammaticality”, fx Hopper and Traugott 1993, Fischer, Norde and Perridon (eds) 2004, Heine and Kuteva 2002). Ifølge denne teori opstår grammatiske, især morfologiske strukturer ved at sprogelementerne tager sig en rutschetur ned af slisken og undervejs gennemgår følgende faser:

content item → grammatical word → clitic → inflexional word

Som eksempler fremhæves udviklinger af leksikalske verber over hjælpeverber til verbalklitika og bøjningsendelser (fx romanske og slaviske sprog) samt udviklingen af en række afledningssuffikser, præpositioner m.v.

Teorien har haft stor gennemslagskraft, sandsynligvis fordi den leverer en ramme som mange observerede sprogforandringer kan indpasses i.

I foredraget gennemgås argumentation både for og imod teorien, og ud fra et par enkle eksempler påvises det at teorien ikke har den universelle status som den – direkte eller indirekte – er blevet tillagt af en del forskere. Der argumenteres endvidere for at selv i de talrige tilfælde hvor en forandring tilfredsstiller teoriens forudsigelser, skal man lede helt andre steder for at finde motivationen for de pågældende forandringer.

Selv om det kan fastslås at teorien næppe bringer os ret meget nærmere til en forståelse af baggrunden for sprogforandringerne, må dens tilsyneladende store forklaringsværdi have en årsag. Afslutningsvis vil jeg diskutere dette spørgsmål og foreslå en revideret fortolkning af slisken.

Fischer, Olga, Muriel Norde and Harry Perridon (eds), Up and down the cline – the nature of grammaticalization. Amsterdam / Philadelphia: John Benjamins 2004.

Heine, Bernd and Tania Kuteva, World lexicon of grammaticalization. Cambridge: Cambridge University Press 2002.

Hopper, Paul J. and Elisabeth Closs Traugott, Grammaticalization. Cambridge: Cambridge University Press 1993.