Seminar om sprogtestning

Der kommer mere og mere offentligt fokus på og lovgivning omkring testning af børns sproglige færdigheder. Vi har inviteret to danske forskere der er involveret i udarbejdelsen sproglige testmaterialer, Dorthe Bleses og Holger Juul, til at fortælle om problemstillinger omkring testning af testmaterialer, og hvad man kan forvente af at få ud af testning.

Program

15.15-16.15 Dorthe Bleses (SDU): Sprogvurdering af treårige: hvorfor, hvordan -   og hvad kan vi håbe at opnå!
16.30-17.30 Holger Juul (KU): Tanker om (sprog)testning

Abstracts 

Holger Juul (KU): Tanker om (sprog)testning

I mit indlæg vil jeg definere testning meget bredt som "vurdering på klare betingelser". Og jeg vil forsøge at sælge det budskab at vurderingsredskaber selvfølgelig også selv kan vurderes – og bør vurderes.

I den forbindelse vil jeg påstå at det om en hvilken som helst testsituation er en god ide at overveje følgende fem spørgsmål:

  • Hvad er formålet?
  • Hvilke observationer bygger testen på?
  • Hvordan bedømmes disse observationer?
  • Hvordan opgøres resultatet?
  • Hvad er konsekvenserne af at gennemføre testen?

Dette bud på en femdelt testanalyse vil jeg udvikle mere detaljeret ved at diskutere en række konkrete eksempler på sprogtestning. Eksemplerne vil jeg bl.a. hente fra mine egne undersøgelser af sproglige færdigheder hos danske børn i 6- til 8-års-alderen.

Dorthe Bleses (SDU): Sprogvurdering af treårige: hvorfor, hvordan -   og hvad kan vi håbe at opnå!

Med vedtagelsen af den nye dagtilbudslov i maj 2007 har regeringen forpligtet kommunerne til at tilbyde forældre til alle treårige børn en sprogscreening med det hovedformål at identificere de børn, som har brug for en indsats i forhold til at tilegne sig et alderssvarende dansk.

Jeg vil præsentere et nyt forskningsbaseret materiale - udviklet for Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender – der er designet specifikt til screening ved at være sensitiv i den lave ende af fordelingen*. Materialet er desuden afprøvet og baseret på et normstudie.

I præsentationen vil jeg – efter en indledende diskussion af dilemmaer i forbindelse med sprogvurdering - præsentere baggrund for udvikling af ”Sprogvurderingsmaterialet til treårige” og med udgangspunkt i forskellige afprøvninger vil jeg fokusere på tre spørgsmål: 1) Fungerer de grundlæggende principper; 2) Er udkommet af sprogvurderingen sammenligneligt med udkommet baseret på referencetest? Hvilken sproglig profil har de børn som materialet identificerer?

Afslutningsvis vil jeg give mit bud på hvilke forventninger vi kan have til indføring af sprogvurdering af treårige i Danmark.

*Materialet er udviklet af Center for Børnesprog, Syddansk Universitet; Kompetenceenheden for Logopædi, CVU Storkøbenhavn, og Mikro Værkstedet A/S i samarbejde med Nationalt Videncenter for Læsning.

Referencer: 

Bleses, D., Vach, W., Worm, T. & Møller, M.K. (2006c). "Sprogscreening af 3-årige børn". Tale-Høre-Nyt, Nr. 4.

Bleses, D., Vach, W., Worm, T. & Møller, M. K. (2007b). "Kan forældre vurdere deres børns sprog?". Læsepædagogen, 3, Juni 2007, 20-27.

Bleses, D., Forrestal, K., Månsson, H. & Slott, M. (2007). Sprogvurderingens betydning for logopædisk praksis. Nogle resultater fra en spørgeskemaundersøgelse af den logopædiske praksis overfor treårige børn, Tale-Høre-Nyt, 28 (4), 21-40.