Adam Hyllested: Fjernt sprogslægtskab: rekonstruktionsmetoder og sprogforandringsmodeller anvendt på indo-uralsk
Flertallet af fagfolk vil være enige i, at et fjernt slægtskab mellem indoeuropæiske og uralske (finsk-ugriske og samojediske) sprog må regnes for sandsynligt. Samtidig stiller mange sig dog skeptiske over for muligheden af at rekonstruere de to sprogætters fælles fortid. Således bruger R.M.W. Dixon den indo-uralske enhed som eksempel på sin teori om punctuated equilibrium, ifølge hvilken sprogudvikling foregår som skiftevis konvergens og forgrening. Det sidste kender vi fra fx indoeuropæisk og uralsk internt, mens den fælles fortid ifølge Dixon skulle have ligget i en konvergensperiode, hvorfra opstilling af korrespondenser er umulig.
Kritikken af de hidtidige forsøg på at rekonstuere indo-uralske leksemer har bl.a. bestået i en for afvigende semantik mellem de to sprogs rødder (leksikalske kerneelementer). Men ur-indoeuropæisk var et hovedsageligt flekterende sprog, hvor rødderne ikke var selvstændige ord; deres betydning rekonstrueres på basis af de afledninger, de indgår i, og får uundgåeligt tillagt en meget bred, oftest verbal, betydning. I det mere agglutinerende uralske grundsprog var i hvert fald nominale rødder som regel selvstændige ord, hvis betydning rekonstrueres på basis af ikke-afledte ord, der går direkte tilbage til disse rødder, og den er derfor mere konkret.
I min konferensafhandling har jeg forsøgt at påvise, at man med de helt gængse metoder for sammenlignende sprogvidenskab kan opstille rene lydlove for udviklingen fra et fælles grundsprog til hhv. ur-indoeuropæisk og ur-uralsk. Afhandlingen bygger til dels på eksisterende artikelserier om emnet, men der præsenteres også en række nye etymologier, som kun sjældent fører til afvisning af allerede etablerede. Resultaterne har vist sig at bekræfte den antagelse, at den genetiske sprogvidenskabs klassiske metoder kan appliceres ikke blot på indoeuropæiske og uralske sproggrene indbyrdes, men også mellem disse sprogætter som genetiske enheder.