Torben Juel Jensen (DGCSS; Københavns Universitet): Betingelse, generalisering og realitet – hvis-konstruktioner i dansk talesprog
En af de egenskaber der ofte regnes for at være særlig menneskelig, er evnen til at forestille sig at ting kunne være anderledes end de rent faktisk er. Sproget understøtter uden tvivl denne evne idet det sætter os i stand til at kommunikere om non-reale fænomener, dvs. situationer og begivenheder som taleren ikke opfatter som del af den umiddelbare virkelighed, vel at mærke samtidig med at deres non-reale status tydeliggøres for tilhøreren i form af (oftest grammatiske) sproglige markører. Dette potentiale ved sproget illustreres par excellence af betingelsessætninger, som i moderne dansk først og fremmest udtrykkes som hvis-konstruktioner.
Jeg vil i mit oplæg præsentere min bog om hvis-konstruktioner i dansk talesprog. I bogen indkredser jeg ud fra et kognitivt lingvistisk udgangspunkt, og på basis af en korpuslingvistisk undersøgelse af medarbejdersamtaler og sociolingvistiske interview, hvorfor og hvordan betingelsessætninger anvendes i dansk talesprog: Hvad er det for en konceptualisering af et skel mellem realitet og non-realitet de repræsenterer, og hvorledes påvirkes deres betydning og anvendelse af såvel sproglige som situationelle faktorer?
Undersøgelsen omfatter grammatiske, tekstlingvistiske, pragmatiske og sociolingvistiske aspekter af sprogbrugen. Ud over hvis-konstruktioner inkluderes også fænomenet irreal datid (dvs. irrealis-markering vha. tempus-former), og jeg vil i oplægget desuden sætte hvis-konstruktionen i relation til andre non-realitetsmarkører i dansk grammatik, herunder modalverber.