Sproglige strategier i danske voldtægtssager – eksempler fra anklageres og forsvareres afsluttende indlæg
Trine Lizette Djuurhus Glud er cand.mag. i dansk og psykologi fra Roskilde Universitet og arbejder som skønlitterær oversætter og ekstern redaktør hos Gyldendal. Hun har beskæftiget sig med sprogbrugen i voldtægtssager gennem bl.a. projektarbejde, speciale og forskningssamarbejde på RUC.
Sune Sønderberg Mortensen er lektor på Dansk ved Roskilde Universitet og har en ph.d. i dansk funktionel grammatik fra Københavns Universitet. Hans forskning omfatter strukturel-funktionel sprogbeskrivelse og sprogbrugsanalyse, heriblandt et særligt fokus på sprogbrug i danske retssager. Han er medredaktør af Acta Linguistica Hafniensia.
Sprogbrug i voldtægtssager har igennem årtier været fremhævet som skrækeksempel på en aggressions- og dominanspræget angelsaksisk retskultur, hvor voldtægtsofres forklaringer, identitet og adfærd udstilles, seksualiseres og udnyttes strategisk i retssalen. Selvom denne praksis er blevet kritiseret bredt, er den vanskelig at undgå, da retten og navnlig forsvarsadvokaten netop har til opgave at afsøge og eksplicitere svagheder, inkonsistenser og troværdighedsproblemer i voldtægtsanklagen og opstille modfortællinger til den. Kampen om den mest overbevisende fortælling er særligt tilspidset i sager hvor stridspunktet ikke er hvem gerningsmanden var, eller hvorvidt der fandt en seksuel handling sted, men om handlingen faktisk var en voldtægt eller blot samtykkebaseret sex. I sådanne kontaktvoldtægtssager, som er de mest udbredte også i Danmark, er der sjældent afgørende fysiske beviser til rådighed, og retssagerne bliver ofte påstand-mod-påstand-forhandlinger af sagforhold, ansvar, identiteter og troværdighed. Mens den særlige sprogbrug i voldtægtssager som nævnt er undersøgt indgående i bl.a. amerikanske og britiske kontekster, findes der hidtil ingen sprogvidenskabelig forskning i danske voldtægtssager – hovedsagelig fordi det som udgangspunkt ikke er lovligt at lydoptage retssager i Danmark. Imidlertid er det lykkedes at få begrænset adgang til at foretage lydoptagelser fra voldtægtssager ved bl.a. Retten i Roskilde, nærmere bestemt optagelser af anklagernes og forsvarernes afsluttende indlæg (også kaldet proceduren), og disse lydoptagelser vil vi analysere eksempler fra i foredraget. De to sager vi præsenterer, er begge kontaktvoldtægtssager, og vi illustrerer hvordan forsvarsadvokater og anklagere gennem forskellige framingvalg fremlægger hændelsesforløb og repræsentationer af de forurettede såvel som de tiltalte. Vi advarer om at foredraget indeholder eksplicitte og potentielt stødende citater og analyser af seksuelt relateret sprogbrug.